Alaptípusok
Programozás szerint
HTML alapú weboldal
Programozott (PHP) weboldal
Flash alapú weboldal
Tartalomkezelés szerint
Statikus weboldal
Dinamikus weboldal
 
Megjelenési típusok
Alap weboldalak
Céges bemutatkozó weboldal
Családi bemutatkozó weboldal
Hobby weboldal
Termékismertető
Haladó weboldalak
Céges weboldal
Hobby weboldal
Webportálok
Céges webportál
Webáruház
Közösségi portál
Kereső portálok
Speciális oldalak
Keresőoldalak
Blog oldalak
Hirlevelek
 
Amit még tudni kell
A domain név
A tárhely
Weboldalunk publikálása
A jó weboldal szerkezeti felépítése
Többnyelvű weboldalak
Jelszavazott oldalak
Admin felület
Site - weboldal - weblap...
Weboptimalizálás - SEO
Ingyen vagy pénzért?
 
Reklám
 

[Amit még tudni kell]

Amit még tudni kell

Ebben a fejezetben elsősorban kezdőknek szóló, lényegre törő ismereteket közlök, melyek kizárólag azért szükségesek, hogy a weboldal készítése - készíttetése előtt tisztában legyünk vele. Persze ez a lista állhatna több száz címszóból, de megpróbáltam összeszedni azokat, amik az induláshoz éppen elegendőek. A többit majd megtanuljuk később...

A domain név - A weboldalunk neve

A domain név az a karaktersorozat, amelyet be kell irni a böngészőprogram megfelelő sorába ahhoz, hogy az oldal megjelenjen. A domain név lehet fizetős (pl. www.netmax.hu) vagy ingyenes (pl. srx.ini.hu). A domain név tulajdonképpen a képzeletbeli nyíl, aminek kezdete a kiválasztott karaktersorozat, a másik vége pedig az a tárhely ahova az oldalunk fel van töltve.

Fizetős domain név

A fizetős domain név két fő részből áll, magából a választott névből és a - szintén választható - kiterjesztésből (pl. .hu, .com, .eu). Egy év a fenntartási ideje, aztán újra fizetnünk kell az éves használatért. A fizetős domain név céges oldalak esetén mindenképpen javasolt, hiszen a költség csupán pár ezer forint évente, amiért saját - egyedi - névvel fogunk rendelkezni az Interneten. Van olyan eset mikor több nevet is bejegyeznek egy weboldalhoz. (pl. www.boikft.hu - ez a cégnév, www.ablak-ajto-budapest.hu - ez pedig a tevékenység). A ".hu" domain nevek bejegyzése 2-3 hétig tart, míg a nemzetközi - pl ".com" - domain-ek bejegyzését 1-2 napon belül intézik.

Ingyenes domain név

Ingyenes domain nevet a megfelelő szolgáltatást nyújtó weboldalakon regisztrálhatunk, sok helyen tárhelyet is kapunk hozzá. Két fő hátulütője is van: a leendő oldalunkon reklámok lesznek elhelyezve tőlünk függetlenül, valamint a szolgáltatók semmilyen felelősséget nem vállalnak a fenntartására, azaz bármelyik nap megszűnhet (ez azért igen ritkán fordul elő). Amennyiben ezek nem zavarnak minket bátran éljünk ezzel a lehetőséggel. Céges oldalak esetén természetesen nem ajánlom.

A tárhely - A weboldalunk helye

A tárhely az a hely valahol a világhálón, ahol az oldalunk el lesz helyezve, ugyanúgy mint a saját számítógépünkön. Ez a "valahol" a tárhelyszolgáltató számítógépére vonatkozik, de az hogy ez ténylegesen hol van (Budapesten, vagy Dél Afrikában) egyáltalán nem olyan fontos, ha a le/feltöltési sebességet ez nem befolyásolja nagy mértékben.

A tárhelyeket csomagokban vásárolhatjuk meg számtalan lehetőség közül választva (pl. www.hostmax.hu). A csomagok közötti különbség legfontosabb elemei (persze van sokkal több is) a tárhely mérete, a hozzá tartozó e-mail postafiókok száma, és a dinamikus oldalak futtahatóságának lehetősége (adatbázisok kezelése, stb.). Kezdő oldalaknak bármely szolgáltató esetén is az "alapcsomag"-ot ajánlom, ez ma már (100-500MB tárhely) mindenre bőségesen elegendő.

Ingyen tárhelyet is szerezhetünk magunknak, de ezek szintén nem garantálják a hibamentes működést (bár ilyen jellegű problémával sem találkoztam), korlátozhatják azonban a le/fel tölthető fájlok méretét és típusát, stb.

Weboldalunk publikálása - Hogyan kerül fel a tartalom az Internetre

Ha már megvan a domain nevünk és tárhellyel is rendelkezünk, s közben el is készült a weboldalunk, már csak fel kell tölteni a tárhelyre. Ennek legegyszerűbb és legérthetőbb módja, ha egy fájlkezelő program segítségével - ilyen pl. a Windows Commander is - FTP (File Transfer Protocol) kapcsolatot létesítünk - ehhez kapunk felhasználói nevet és jelszót a szolgáltatótól -, majd úgy mint egy egyszerű másolási folyamat a saját gépünkön, átmásoljuk a fájlokat a gépünkön lévő könyvtárból, a távoli gép könyvtárába. Ennyi.

A jó weboldal szerkezeti felépítése - Minek kell szerepelnie oldalainkon

Ez a kérdés elég szubjektív, de azért vannak objektív szempontjai. Abban azonban mindenképpen egyet kell érteni, hogy:

  • Mindíg legyen releváns, a témába vágó, azaz azt tartalmazza, amit a látogató keres (egyébként úgysem fog visszatérni),
  • legyen áttekinthető,
  • egy egy oldal ne legyen túl hosszú,
  • a menü elhelyezése legyen egyértelmű, kézközelben,
  • ne kelljen sok-sok menüpontot végiglépkedni, hogy eljussunk a kívánt tartalomig,
  • szövegesen tartalmazza a fontos információkat (ne csak képfájlok legyenek beillesztve),
  • már a főoldal tartalmazzon a látogató számára fontos információkat (ne csak azt hogy cégünk mikor alakult, stb),

Még lehetne persze sorolni tovább és tovább, de ezek a szempontok a leglényegesebbek első körben. Sose feledjük el, a weboldalt nem MAGUNKNAK, hanem a LÁTOGATÓINKNAK készítjük!

Többnyelvű weboldalak - Weboldalak nem csak magyar nyelven

Ha nem csak magyar látogatóknak szánjuk oldalunkat, több nyelven is elkészítetthetjük. Ne feledjük, hogy ez legalább ugyanakkora munka, mint amikor a magyar oldal készült, hiszen az idegen nyelvű oldalakat újra elő kell állítani és rendszerbe kell foglalni. Igy természetesen a weboldalunk ára annyiszor az eredeti ár többszöröse, ahány nyelven ezt el kívánjuk készíttetni.

Admin felület - Amikor mi szerkesztjük az oldal tartalmát

Admin felületet programozott weboldalakkal lehet létrehozni. Segítségével pl. nem szorulunk elméletileg senkire a későbbiekben ha módosítani szeretnénk az oldalak tartalmát, ezt az admin felületen magunk is megtehetjük, segédprogramok ismerete és használata nélkül. Sokminden másra is megoldást nyújt egy admin felület, de ez a leglényegesebb számunkra. Admin felület használatához programozott típusú weboldalt kell készítettnünk.

Jelszavazott oldalak - Amikor nem akarunk mindenkit beengedni az oldalra

Szintén a programozott weboldalaknál van lehetőségünk arra, hogy jelszóval védjük egyes oldalainkat - az egész portál levédésének nem sok értelme van, hiszen akkor senki sem tudja látogatni oldalunkat a regisztrált felhasználóinkon kívül -, pl. ide tehetjük a nagyker árlistát, hogy a kisker vevőink ne lássák. Persze más oka is lehet a jelszavazásnak (pl. fizetős oldalakra való belépés), de ez a lényege most a mi szempontunkból.

Website - Weboldal - Weblap

Site a neve a teljes tartalmat felölelő összefüggő adathalmaznak (html fájlok, képek, letölthető anyagok, stb). A weboldal (website) az oldalaink gyüjteménye. A weblap (webpage) pedig egy oldal ezek közül. Ezek az elnevezések kissé keveredhetnek, pl a weboldal is lehet csak egy oldal, de ez a logikai felépítése a WebSite-nak.

Röviden az optimalizálásról

Tényleg csak pár szóban. Az optimalizált oldal mentes a sallangoktól, fel van készítve arra, hogy a keresőprogramok a megfelelő keresési kulcsszó beütése után meg is találják az oldalt. Például: a cégünk neve CICUKA.KFT és ezt jónéhányszor le is irjuk a kezdőlapunkon sok sok fényképpel színesítve, de azt nem említjük megfelelően, hogy MACSKAELEDEL gyártással foglalkozunk. Igy ha valaki MACSKAELEDELT keres, sosem találja meg az oldalunkat. A CICUKA.KFT-t nem sokan fogják beirni a keresőkbe igy meg sem fognak találni bennünket.

Az optimalizálás ma már igen összetett feladat, sokkal nagyobb munka mint a weboldal elkészítése. A konkurenciaharctól föggően egy-egy ilyen nagyobb optimalizálási folyamat több millió forintba is kerülhet (ami persze az ez által hozott üzlet bevételeiből bőségesen megtérülhet) és több hónapig vagy akár több évig is eltarthat.

Ingyen vagy pénzért? - Fizessünk a kezdő weboldalunkért?

Érdekes kérdés, amivel akkor szembesülünk igazán, mikor barátunk/szomszédunk már megelégelte a weboldalunk fejlesztését és karbantartását és nem kívánja azt a továbbiakban folytatni. Könnyen észrevehetjük ezt akkor is ha ezt nem mondja nekünk (nem akar megbántani), hanem egyszerűen hetekig, hónapokig "nem ér rá" hogy megcsinálja amit kérünk tőle. A legtisztább módja, hogy ezt biztosan elkerüljük, hogy csináltassuk meg rendesen az oldalunkat, pénzért egy erre szakosodott cégnél, (vagy fizessünk a barátnak). Ez persze egy komoly vállakozásnál már nem is kérdés, hiszen a szakértelem nélkül készült weboldal nem ér semmit az üzleti életben.

Vissza a lap tetejére